Modality begeleidt de overgang naar MCA Barge

Op 3 februari is de eerste fase ingegaan in de overgang van Portbase Barge Planning naar “Melding Container Achterland Barge”, oftewel MCA Barge. Dit betekent dat het plannen van afspraken/rotaties nu via een nieuwe webportaal verloopt. We hebben gemerkt dat er veel onduidelijkheden zijn rond de overgang naar MCA Barge. In dit artikel leggen we daarom uit wat MCA Barge inhoudt, wat de voordelen zijn ten opzichte van de oude situatie en wat deze veranderingen voor u gaan betekenen.

Wat is MCA Barge?
Portbase Melding Container Achterland vervangt de systemen Road Planning, Rail Planning, Barge Planning. In deze fase gaat de Barge Planning over op het nieuwe systeem. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat in de toekomst integrale planning mogelijk wordt gemaakt en de doorstroming voor de containerbinnenvaart verder geoptimaliseerd kan worden.

Voordelen MCA Barge ten opzichte van Barge Planning
In MCA Barge wordt gebruik gemaakt van een API-systeemkoppeling welke de huidige EDI-koppeling gaat vervangen. Deze koppeling gaat voor u vooral een grote toename in afhandelsnelheid en snellere beschikking over uw containerdata betekenen. De responsetijd vanuit MCA Barge wordt met de API-koppeling teruggebracht tot enkele minuten.

Andere belangrijke voordelen voor barge operators zijn:

 1. Naast containerinformatie kunt u ook de bezoek- en rotatiegegevens vanuit uw Modality-systeem naar Portbase verzenden. U heeft hiervoor dus niet meer in te loggen op een separate website.
 2. Terugkoppelingen en updates van terminals komen uitgebreider en rechtstreeks in uw Modality-systeem binnen. Momenteel zijn wij exclusief met Portbase de API-koppeling aan het testen. Wanneer deze testen succesvol zijn afgerond en de API-koppeling op uw Modality-systeem is aangesloten, betekent dit dat u ook actuele en uitgebreide containerstatusinformatie inzichtelijk heeft.
 3. Alle informatie is beschikbaar binnen uw Modality-systeem. Niet alleen de containerstatusinformatie maar ook uw terminalafspraken.
Modality begeleidt u bij de overgang naar MCA Barge

Modality begeleidt u bij de overgang naar MCA Barge

Overgang in twee fases
De overgang van Barge Planning naar MCA Barge gebeurt in twee fases, waarvan de eerste op 3 februari in werking is getreden. Om meer duidelijkheid in de transitiefase te verschaffen hebben wij bovenstaande infographic ontwikkeld. Deze afbeelding geeft de drie verschillende situaties weer.

De oude situatie
In de oude situatie was u gewend afspraken te boeken via het webportaal Barge Planning en uw containergegevens in te sturen via COPINO-berichten.

Nieuwe situatie fase 1
Sinds 3 februari maakt u gebruik van het MCA Barge webportal voor het boeken van terminalafspraken. In deze fase worden de containergegevens nog steeds via COPINO verstuurd naar Barge Planning en door Portbase zelf doorgestuurd naar MCA Barge. Er is nog geen systeemkoppeling voor de terminalafspraken. Voor het maken van afspraken blijft u dus nog op de nieuwe webschermen van MCA Barge werken.

Nieuwe situatie fase 2
Uw afspraken en containergegevens worden via een API-koppeling direct naar MCA Barge verstuurd. De huidige COPINO-koppeling komt te vervallen. Ook rechtstreeks voormelden aan ECT per COPINO is dan niet meer mogelijk.
De koppeling tussen MCA Barge en de desbetreffende terminal zorgt ervoor dat in de toekomst ook aanvullende statusinformatie beschikbaar wordt gesteld. Ook uw terminalafspraken worden via een API-koppeling ingestuurd en door de terminals teruggekoppeld. Inloggen op de webschermen van MCA Barge is dan niet meer nodig.

Volgende stappen
Zoals eerder aangegeven bevindt de API-koppeling zich momenteel in de testfase. Modality is als één van de eerste partijen aan het testen met de nieuwe MCA Barge API-interface in samenwerking met Portbase. Dit partnerschap zorgt ervoor dat u straks probleemloos kunt overstappen. Alle API-specificaties zijn dan ook bij ons bekend. Zodra de testen positief zijn afgerond, dan neemt Modality contact op om uw API-integratie in te plannen. U hoeft hiervoor dus niets te doen!

Gedurende de overgangsfase ondersteunt Portbase de partijen die nog COPINO-berichten sturen met een “Convertor” zodat we voldoende tijd hebben om iedereen om te zetten naar de nieuwe API-koppeling.

Portbase & Nextlogic
Het nieuwe MCA Barge zorgt ervoor dat informatie eenvoudig uitgewisseld kan worden met Nextlogic en een integrale planning geboden kan worden. MCA Barge voedt het Nextlogic portaal met data.

Dit initiatief zorgt voor een betere doorstroming van de containerstromen binnen de Rotterdamse haven. Voor een succesvolle introductie is het essentieel dat zoveel mogelijk partijen in de binnenvaartketen aansluiten en data beschikbaar stellen voor Nextlogic. Aan de deelname zijn kosten verbonden. U kunt zelf bij Portbase aangeven of u hiervoor toestemming geeft.

Klik hier voor meer informatie over dit initiatief of om u direct aan te melden:
https://www.nextlogic.nl/deelnemen/

Klanten van Modality die nu al rechtstreeks zijn aangesloten op Nextlogic zullen ook worden omgezet naar de API-koppeling met MCA Barge. De bilaterale koppeling tussen Modality en Nextlogic komt dan te vervallen.

Heeft u nog vragen met betrekking tot de overgang naar MCA Barge of deelname aan Nextlogic? Neem dan contact met ons op.

Andere berichten

 • De positieve impact van de Barge Planning Optimizer op de planning van de West-Brabant Corridor
  9 maart 2024
  De positieve impact van de Barge Planning Optimizer op de planning van de West-Brabant Corridor
 • Automatiseringsoplossingen aan de waterzijde
  7 februari 2024
  Automatisering aan de waterzijde; efficiënte communicatie tussen barge operator, rederij, schipper en terminal
 • Handlings minimaliseren door automatisering stacking rules
  19 december 2023
  Terminaloptimalisatie door automatisering stacking rules