Werken bij Modality

Ontmoet Monika

Software developer Monika

Van code naar wildernis; ontdek de bijzondere interesses van programmeur Monika

Aan het begin van dit nieuwe jaar zetten we een dame in de schijnwerpers die daar normaal gesproken liever uitblijft. Onze Monika is echter alweer 13 jaar onderdeel van ons team met programmeurs en zit vol verrassingen. Wij vonden het daarom hoog tijd worden om haar in het zonnetje te zetten en over haar bijzondere achtergrond en niet-zo-voor-de-hand-liggende hobby’s te vertellen.

Schippersdochter uit het oosten

Monika is van Duitse komaf. Na het afronden van de Realschule (middelbaar onderwijs) voegt Monika zich bij haar moeder en stiefvader die op dat moment in Nederland een leven leiden als schipperskoppel op een binnenvaartschip. Over scheepstermen hoeven we deze schippersdochter dus niets te vertellen. Tijdens het varen ontmoet Monika haar voormalig partner, eveneens een binnenvaartschipper. Ze verruilt het schippersleven voor een leven aan wal en al snel volgt er gezinsuitbreiding. In de jaren die volgen heeft Monika haar handen vol aan de zorg voor haar zoon en dochter. Haar dochter heeft door haar verstandelijke beperking intensieve zorg nodig die Monika geheel voor eigen rekening neemt. Zeker met een man die vaak van huis is blijft er weinig tijd over voor andere zaken. Toch is er al vroeg interesse voor computers. De ‘Commodore 64’ is het eerste exemplaar waar Monika mee in aanraking komt. Ze raakt gefascineerd en verdiept zich meer en meer. Op een gegeven moment merkt ze dat mensen in haar omgeving haar steeds vaker om hulp vragen en haar zelfs documenten laten opmaken om dure drukkerijkosten uit te sparen.

Monika:

"Wat ik fantastisch vind aan mijn werkgever is de flexibiliteit die er is. Jaren geleden heb ik acht weken vrij mogen zijn om een reis naar Noorwegen te maken. Ook nu ik sinds kort een hond heb is het fijn dat ik deels op kantoor kan werken en deels thuis. Bovendien heb ik gezellige collega’s en voel ik me hier erg op mijn gemak."

Ontmoet Monika; software developer bij Modality

Duitse Pünktlichkeit en doorzettingskracht

Monika zet uiteindelijk de stap om Technische Informatica te gaan studeren aan de Hogeschool Rotterdam. Wanneer tijdens haar studie haar huwelijk vrij onverwacht strandt zet Monika alles op alles om toch haar studie af te ronden en in haar eigen inkomen te voorzien. En niet zonder succes! In 2010 komt ze bij Modality werken en dankzij haar Duitse doorzettingskracht lukt het haar om naast haar werkzaamheden haar studie af te ronden. Binnen Modality werkt Monika aan de kantoorapplicaties van klanten en is ze betrokken bij interne projecten. Ze is niet zozeer gespecialiseerd in één specifieke programmeerskill, maar vooral allround inzetbaar. De afwisselende werkzaamheden geven haar veel voldoening. Trots is ze wanneer ze heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw product of een nieuwe functie en een breed aantal klanten de voordelen hiervan ervaren en dit terugkoppelen. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de Record Monitor waarbij de wijzigingshistorie terug is te zien. En of ze nu programmeert aan een project van vijf minuten of een project van meerdere dagen, alles pakt ze aan met dezelfde systematische, nauwkeurige aanpak.

Woman versus nature

Waar deze dame in haar jaren als jonge moeder een redelijk rustig bestaan leidde, is ze de laatste jaren veranderd in een heuse avonturierster. Het begint voorzichtig wanneer we op haar 45e getuige mogen zijn van haar eerste vliegreis tijdens een bedrijfsuitje naar Barcelona, maar al snel worden grenzen letterlijk verlegd. Van wandelingen door de Oostenrijkse bergen met haar trouwe viervoeter(s), tot campertrips naar onder andere Duitsland, Engeland en Noorwegen. Op de natuur in Noorwegen wordt ze zo verliefd dat ze besluit om terug te keren en een hike door de Hardangervidda te maken. Ze gaat uiteindelijk meerdere keren terug. De ene keer in gezelschap van zoon en schoondochter, maar ook in haar eentje trekt ze er graag op uit. Tijdens de hike is ze voorzien van proviand voor de volledige reis en drinkt ze gesmolten sneeuw. De fastfoodjunkies onder onze collega’s krijgen spontaan nachtmerries alleen al bij het idee. Voor Monika en haar zoon smaakt dit avontuur echter naar meer en ze besluiten een bushcraft cursus in Nederland te volgen waarbij ze onder andere leren welke planten je kunt eten, hoe je veilig een rivier kunt oversteken, hoe je een vis fuik maakt of hoe je sporen kunt zoeken. Skills die ze nog niet echt in de praktijk heeft kunnen brengen, aangezien op de terugweg van de cursus de eerste lockdown inging en we op kantoor meestal niet ons voedsel hoeven te vangen (hooguit beschermen tegen bepaalde uitgehongerde collega’s). Zelf zegt ze overigens dat haar conditie sinds Noorwegen niet meer is wat het geweest is. Wij hebben daar zo onze twijfels bij wanneer deze fitte vijftiger tijdens de Harbourrun meerdere malen wandelend de hardlopende collega’s inhaalt (is zij nu zo snel, of zijn wij gewoon zo langzaam ?!?). Bovendien zit deze vrouw die haar loopbaan pas op latere leeftijd begon nog vol dromen en ambities. Zo zou ze graag een app ontwikkelen om het dagelijks leven van haar dochter wat gemakkelijker te maken. Wij juichen het opdoen van dit soort ervaringen van harte toe en hopen haar nog lang in ons midden te houden.

Ontmoet Monika; avontuurlijke software developer bij Modality
Software developer Monika
Werken bij Modality

Maak ook kennis met